2011. február 26., szombat

Gasztro szótár 1.

 Tarógyökér

A taró –más néven a „karibi káposzta, „ehető kontyvirág” vagy a „trópusok burgonyája”- tulajdonképpen egy zöldséggyökér, ami a hosszúkás gumós zellerre hasonlít. Barna, rücskös, néha szőrös héja koncentrikus köröket alkot, de alatta finom, mályvaszínű rostokkal erezett fehér hús bújik meg. Ezt a gumót midig főzve eszik, (nyersen mérgező) ugyanúgy lehet elkészíteni, mint a burgonyát. Köretként bármihez fogyasztható akár sütve, rósejbninek, pürének, vagy chipsnek. De kiválóan alkalmas édességek, sütemények elkészítésére is. Nagyon magas a keményítő tartalma, ezért kicsit nyálkás hatású hámozáskor. Krémes állagú, nincs különleges íze, inkább csak a látványa fogja meg az embert.


2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Naygon érdekesnek tűnik ez a recept. Kipróbálnám. Meg tudná mondani hol lehet Magyarországon taró burgonyához jutni?

triad@chello.hu

Ingrid írta...

A csarnokban szoktam vásárolni az alaksorban az ázsiai boltban. Nagyon sok különlegességet tartanak, érdemes megnézni. Jó vásárlást!