2011. február 12., szombat

Kínai ötfűszeres kacsamell, ahogy én szeretem

Hozzávalók: (4 személyre)
1 db közepes bőrös kacsamell

A páchoz:
  • 2 teáskanál kínai öt fűszer keverék
  • 2 ek olívaolaj
  • 2 ek sötét szójaszósz
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 teáskanál reszelt friss gyömbér
  • 2 teáskanál méz
  • 2 teáskanál barnacukor
  • 2 db csillagánizs
  • fél  narancs reszelt héja és kifacsart leve
  • frissen őrölt bors


A körethez:
  • 1 db nagyobb édes burgonya (vagy két közepes)
  • 1 db édeskömény
  • 1 db kisebb padlizsán
  • 1 db kisebb cukkíni
  • 4 kis fej vöröshagyma
  • 8 db gomba kalapja
Elkészítés:
Előző este irdaljuk be a kacsa megtisztított bőrét és pácoljuk be a hozzávaló alkotóelemekkel.
Egész éjszakára tegyük a hűtőbe pihenni.

Másnap tegyük a kacsát egy felforrósított serpenyőbe a bőrös felével lefelé és kb. 10 percig süssük. Ez alatt a bőréből kisül a zsírja és szép ropogós lesz. Fordítsuk meg és ezt az oldalát is süssük 10 percig.Tegyük egy tálba és fedjük le. A kisült zsírt 1 dl vörösborral felmaratjuk a serpenyőből, átöntjük egy tepsibe és belehelyezzük a felnegyedelt édesköményt és édesburgonyát. Felöntjük 0,5 l zöldség alap lével és lefedjük alufóliával a tepsit. Előmelegített sütőben 180 C-on kb. 30 percig, majd a fóliát levéve még 15 percig sütjük. Eközben elkészítjük a padlizsánt és a cukkinit.Egy felhevített serpenyőbe tengeri sót szórunk és a meghámozott, vékonyra felszeletelt padlizsánt beletesszük. Meglocsoljuk olívaolajjal, frissen őrölt borssal fűszerezzük és mind a két oldalát barnára sütjük, grillezzük. Tálra szedjük és lefedjük. Ugyanezt a műveletet hajtsuk végre a cukkínivel, és a gombakalapokkal is, de közben a serpenyőt töröljük ki papírtörlővel.
Tálalás előtt forró wokban és olajban 4 db rizslapot kisütünk.

Tálalás:
Egy nagy tálra rukkolát halmozunk és rátesszük a rizslapot. Erre helyezzük el a sült édesburgonya és édeskömény gerezdet, két gombakalapot és egy sült hagymát. Majd ráfektetünk egy kacsamell szeletet, végül a tetejére halmozzuk a padlizsán és cukkíni csíkokat. Óvatosan meglocsoljuk a pecsenyelével.


Hm…mennyei és kihagyhatatlan élmény….             
                                                             egyszerűen azért ajánlom…mert enni jó!

Nincsenek megjegyzések: