Hozzávalók
- 3 db alexander körte
- csillag ánizs, szegfűszeg, fahéj, vanília rúd, őrölt zöld kardamom, citrom
- őrölt fahéj, őrölt szegfűszeg
- kristálycukor
- vörösbor
Az omlós tésztához
- 21 dkg liszt
- 14 dkg cukor
- 7 dkg vaj
- 1 egész tojás
- csipet só
vanília fagyi, álomsodó
Elkészítés
A tésztához a hozzávalókat egy keverő tálba teszem és a jéghideg vajat elmorzsolom benne.
Gyors és határozott mozdulatokkal összeállítom az omlós tésztát, és folpackba csomagolva egy-két órára hűtőbe teszem.
Közben előkészítem a körtéket. Egy magas falú edényben 2 liter vizet felforralok 1,5 dl vörösborral, 1 rúd fahéjjal, 1 rúd vaníliával, 2db csillag ánizzsal, 2 tk őrölt kardamommal, néhány szem szegfűszeggel és egy fél citrommal. Bele ültetem a körtéket és puhára főzöm ebben az illatos fürdőben őket.
Ha elkészült, akkor tálra teszem a körtéket és hagyom kihűlni.
A tésztát kiveszem a hűtőből és 3 egyforma részre osztom. Külön- külön kinyújtom őket, majd mindegyik közepébe egy fahéjas porcukorba hempergetett körtét helyezek. Óvatosan becsomagolom a tésztába egyenként a gyümölcsöket, megkenem olvasztott mézzel és kivajazott sütőlapra téve előmelegített sütőben 200 C°-on 25-30 percig sütöm. Ha szép aranybarna színe lesz, akkor készen van.
Közben elkészítem a sodót.
A körte főzővizéből 2 merőkanálnyit félreteszek. Két evőkanál lisztet egy kevés olajon megfuttatok és felöntöm 100 ml tejszínnel. Csomó mentesre keverem és hozzáadom a két merőkanál gyümölcsös főzővizet. Utóízesítem egy kis cukorral, őrölt szegfűszeggel és őrölt fahéjjal, majd kézi habverővel folyamatos kevergetés mellett besűrítem a sodót.
Tálaláskor a köntösben sült körtéhez vanília fagyit adagolok és megöntözöm a gyümölcsös sodóval. Díszíteni menta levéllel, vagy citrom levéllel szoktam, de most egyik sem volt itthon.
Ezért édeskömény levelével dobtam fel a látványt….
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése