2011. február 13., vasárnap

Göngyölt marha juhtúrós polentával, spenótos palacsinta ágyon





Göngyölt marha elkészítése:
  • 40 dkg marha felsál
  • 10 dkg csiperke gomba
  • 2 db salotta hagyma
  • 2 ek szárított medvehagyma
  • 5 dkg juhtúró
  • olívaolaj, só, bors
  • kaliforniai paprika
  • alufólia




A húst folpackba csomagolom és kiklopfolom szép vékonyra. Hatfelé vágom, sóval őrölt borssal fűszerezem. A salottát és a csiperkét apróra vágom a kaliforniai paprikával együtt, majd forró serpenyőben olívaolajon megdinsztelem. Hozzáadom a szárított medvehagymát és fűszerezem. A szelet húsokat vékonyan bekenem juhtúróval és elosztom rajtuk a gombás egyveleget. Ezután minden szelet húst olajozott alufóliára fektetek és felgöngyölöm szaloncukor formájúra.
Tepsibe helyezem és felöntöm annyi vízzel, hogy félig ellepje őket. Előmelegített sütőben 200 C°-on 20 percig majd 180 C°-on tovább 60 percig sütöm.



Polenta elkészítése:
  • 150 gr kukorica finomdara
  • 150 gr kukorica finom lepényliszt
  • 800 ml forró víz
  • ½ cs sütőpor
  • só, bors

A darát a lisztet és a sütőport egy magas falú edénybe szórom, majd forró vízzel felöntöm. Fűszerezem és folyamatos keverés mellett megfőzöm. Akkor van készen, ha magától elválik az edény falától.
Kiolajozott formába töltöm az egyik felét, és erre töltöm a tejföllel elkevert juhtúrót. A végén betakarom a maradék polentával.
Beteszem az előre felmelegített sütőbe és 180 C°-on 35 percig sütöm.


 Spenótos palacsinta elkészítése:
  • 20 dkg spenótlevél
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 4 ek sűrű főzőtejszín
  • só,bors
  • 2 dl tej
  • 20 dkg kukorica finom lepényliszt
  • szénsavas ásványvíz

A spenótot leforrázom, a fokhagymát összevagdalom. Felhevített serpenyőben olívaolajon megfuttatom a fokhagymát, vigyázva, hogy meg ne égjen. Rádobom a spenótot, majd 1-2 perc múlva felöntöm a tejszínnel.
Ha egy kicsit kihűlt 2 dl tejjel turmixszolom és sóval, borssal ízesítem. Hozzáadom a kukoricalisztet és annyi ásványvizet, hogy nagyon sűrű palacsinta masszát kapjak. Kézi robotgéppel simára keverem. Palacsintasütőben kicsi palacsintákat sütök.

Mártás elkészítése:
  • 2 dl alaplé
  • 1 dl sűrű tejszín
  • 1 ek sötét szójaszósz
  • 1 tk kakukkfű
  • 1 kis db vaj
A hozzávalókat a vaj kivételével összeforralom. A legvégén beledobom a darabka vajat és fényesre keverem.

Tálalás:
Egy nagy lapos tálra először a palacsintát teszem, majd erre jön a polenta (én háromszögre vágtam) és a tetejére ültetem a félbevágott göngyölt marhát. Díszítem a tálat és meglocsolom a mártással.

Nincsenek megjegyzések: