Hozzávalók a rizsgombóchoz
- 150 ml rizs
- 750 ml tej
- 150 ml tejszín
- 1 rúd vanília
- 1 db csillagánizs
- ½ mokkás kanál kardamom
- 1 ek porcukor
- 10 levél menta + a díszítéshez
- 1 zöldcitrom reszelt héja
- egy marék fehér csoki pasztilla
- 100 gr instant zselatin fix
- 100 gr durvára tört mogyoró
Vaníliamártáshoz
- 2 dl tejszín
- 4 dkg cukor
- 2 db tojás sárgája
- ½ teáskanál kínai öt fűszer keverék
- gránát alma
Rizsgombóc
A rizst alaposan leöblítem hideg vízben, majd egy edénybe teszem, hozzá adom a tejet, a tejszínt és a porcukrot. Egy rúd vanília belsejét kikaparom, és az egészet beledobom az edénybe. Amikor felforr, hozzá adom a mentalevelet a zöldcitrom reszelt héját és a marék fehér csoki pasztillát. Takarékra veszem a lángot, nehogy leégjen és gyakran kevergetve kellő sűrűségűre főzöm. Mielőtt elkészülne, hozzáadok 100 gr instant zselatin fixet. A végén a vanília rudat és a mentát kihalászom belőle.
Megvárom, amíg szobahőmérsékletűre kihűl és ekkor közepes gombócokat formálok belőle.
Beleforgatom durvára darált mogyoróforgácsba.
Kínai ötfűszeres vanília sodó
A tejszínt egy edénybe teszem és hozzá adom a fél rúd vanília magját és a vanília rudat.
Felforralom egy csipet sóval. A tojás sárgákat a cukorral és az öt fűszer keverékkel habosra verem elektromos kézi habverővel. A tejszínből kihalászom a vanília rudat és szép lassan hozzáöntöm a tojás sárgákhoz és közben folyamatosan keverem a habverővel.
Hűtőben kihűtöm.
Tálaláskor egy nagy tálat megszórok porcukorral. A tál közepére egy nagy halom vanília sodót kanalazok, és erre ráültetem a rizsgombócot.
Köré szórok néhány szem gránátalma magot és mentalevéllel díszítem.
Elvarázsol ez a különleges íz…
...mert enni jó!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése