2011. február 12., szombat

Mogyoróbundás rizsgombóc ötfűszeres vaníliamártással

Hozzávalók a rizsgombóchoz
  • 150 ml rizs
  • 750 ml tej
  • 150 ml tejszín
  • 1 rúd vanília
  • 1 db csillagánizs
  • ½ mokkás kanál kardamom
  • 1 ek porcukor
  • 10 levél menta + a díszítéshez
  • 1 zöldcitrom reszelt héja
  • egy marék fehér csoki pasztilla
  • 100 gr instant zselatin fix
  • 100 gr durvára tört mogyoró

Vaníliamártáshoz
  • 2 dl tejszín
  • 4 dkg cukor
  • 2 db tojás sárgája
  • ½  teáskanál  kínai öt fűszer keverék
  • gránát alma
Rizsgombóc
A rizst alaposan leöblítem hideg vízben, majd egy edénybe teszem, hozzá adom a tejet, a tejszínt és a porcukrot. Egy rúd vanília belsejét kikaparom, és az egészet beledobom az edénybe. Amikor felforr, hozzá adom a mentalevelet a zöldcitrom reszelt héját és a marék fehér csoki pasztillát. Takarékra veszem a lángot, nehogy leégjen és gyakran kevergetve kellő sűrűségűre főzöm. Mielőtt elkészülne, hozzáadok 100 gr instant zselatin fixet. A végén a vanília rudat és a mentát kihalászom belőle.
Megvárom, amíg szobahőmérsékletűre kihűl és ekkor közepes gombócokat formálok belőle.
Beleforgatom durvára darált mogyoróforgácsba.

Kínai ötfűszeres vanília sodó
A tejszínt egy edénybe teszem és hozzá adom a fél rúd vanília magját és a vanília rudat.
Felforralom egy csipet sóval. A tojás sárgákat a cukorral és az öt fűszer keverékkel habosra verem elektromos kézi habverővel. A tejszínből kihalászom a vanília rudat és szép lassan hozzáöntöm a tojás sárgákhoz és közben folyamatosan keverem a habverővel.
Hűtőben kihűtöm.

Tálaláskor egy nagy tálat megszórok porcukorral. A tál közepére egy nagy halom vanília sodót kanalazok, és erre ráültetem a rizsgombócot.
Köré szórok néhány szem gránátalma magot és mentalevéllel díszítem.

Elvarázsol ez a különleges íz…
                                                           ...mert enni jó!                      

Nincsenek megjegyzések: