A napokban kezembe kerültek réges régi fényképek…Hát bizony nem most volt 1994.
Szeretek nosztalgiázni, különleges, szép élményekre visszagondolni, és ez az volt a javából.
A lányom 4 éves volt, amikor először nyaralni mentünk. Abban az időben mindenki Mallorcára vagy Ibizára esetleg Korfura ment nyaralni, én ezért választottam egy a magyarok számára még felfedezetlen szigetet, Ciprust. Mesésen gyönyörű tájakat és fantasztikus ételeket ismertünk meg ezen a káprázatos szigeten. Tulajdonképpen innen ered a görög ételek iránti rajongásom, mert itt találkoztam először ezekkel a különleges fűszerezésű ételekkel, salátákkal, tengeri herkentyűkkel. Amit most főztem, az a hagyományos ciprusi muszaka, salátával. A mai ebédnél próbáltam felidézni azt a feelinget, amit ott éreztem, persze fürdőruha és pálmafák nélkül…
Hozzávalók a muszakához
- 1 db hosszúkás és fényes padlizsán
- 40 dkg darált marhahús (lehet bárány vagy borjú is)
- 4 db közepes burgonya
- 100 ml paradicsom sűrítmény
- 100 ml tejszín
- 100 ml tej
- 200 ml zöldség alaplé
- oregánó
- só, bors, szerecsendió
- egy egész rúd fahéj
- 4-5 szem szegfűbors
- 2 derezd fokhagyma
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 2 ek vaj
- 1 ek liszt
- feta sajt
- 10 dkg reszelhető sajt
Salátához
- jégsaláta
- olívabogyó
- kígyóuborka
- feta sajt
- kruton
- bors
Öntethez
- olívaolaj
- szárított kapor
- fél citrom leve
Elkészítés
A darált marhát olajon és apróra vágott vöröshagymán megpirítom. Hozzáadom a zúzott fokhagymát, sót, borsot, oregánót és felöntöm kb. 200 ml zöldség alapléval. Beleteszem a fahéjat és a szegfűborsot is (ha elkészült, ne felejtsük el kivenni a fahájrudat). Közben megfőzöm a burgonyát héjában, megpucolom és felkarikázom. A padlizsánt felkarikázom és besózom, majd papírtörlővel felitatom a levet, amit kiengedett, és grillező serpenyőben mindkét oldalát megpirítom olajon. A marhához hozzáadom a paradicsom sűrítményt és fedő nélkül addig főzöm amíg elpárolog a leve. Ha minden elkészült, akkor összeállítom egy sütőtálban a muszakát.
A legaljára egy réteg padlizsánt teszek, majd erre jön egy adag darált húsos ragu. Ezt követi egy sor burgonya karika, majd addig ismétlem az egész műveletet, amíg el nem fogynak a hozzávalók. Arra ügyeljünk, hogy a tetején a padlizsán karikák legyenek, amit betakarunk a tejszínes fetasajtos mártással. A mártáshoz a vajat és a lisztet megfuttatom egy edényben, majd merőkanalanként adagolom folytonos kevergetés mellett a tejet és a tejszínt. Sóval, őrölt fehérborssal és szerecsendióval ízesítem. 200C°-on 25 percig sütöm és tálalom a salátával.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése