2011. március 26., szombat

Muszaka, görög salátával

A napokban kezembe kerültek réges régi fényképek…Hát bizony nem most volt 1994.
Szeretek nosztalgiázni, különleges, szép élményekre visszagondolni, és ez az volt a javából.
A lányom 4 éves volt, amikor először nyaralni mentünk. Abban az időben mindenki Mallorcára vagy Ibizára esetleg Korfura ment nyaralni, én ezért választottam egy a magyarok számára még felfedezetlen szigetet, Ciprust. Mesésen gyönyörű tájakat és fantasztikus ételeket ismertünk meg ezen a káprázatos szigeten. Tulajdonképpen innen ered a görög ételek iránti rajongásom, mert itt találkoztam először ezekkel a különleges fűszerezésű ételekkel, salátákkal, tengeri herkentyűkkel. Amit most főztem, az a hagyományos ciprusi muszaka, salátával. A mai ebédnél próbáltam felidézni azt a feelinget, amit ott éreztem, persze fürdőruha és pálmafák nélkül…

Hozzávalók a muszakához
  • 1 db hosszúkás és fényes padlizsán
  • 40 dkg darált marhahús (lehet bárány vagy borjú is)
  • 4 db közepes burgonya
  • 100 ml paradicsom sűrítmény
  • 100 ml tejszín
  • 100 ml tej
  • 200 ml zöldség alaplé
  • oregánó
  • só, bors, szerecsendió
  • egy egész rúd fahéj
  • 4-5 szem szegfűbors
  • 2 derezd fokhagyma
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 2 ek vaj
  • 1 ek liszt
  • feta sajt
  • 10 dkg reszelhető sajt

Salátához
  • jégsaláta
  • olívabogyó
  • kígyóuborka
  • feta sajt
  • kruton
  • bors

Öntethez
  • olívaolaj 
  • szárított kapor
  • fél citrom leve

Elkészítés

A darált marhát olajon és apróra vágott vöröshagymán megpirítom. Hozzáadom a zúzott fokhagymát, sót, borsot, oregánót és felöntöm kb. 200 ml zöldség alapléval. Beleteszem a fahéjat és a szegfűborsot is (ha elkészült, ne felejtsük el kivenni a fahájrudat). Közben megfőzöm a burgonyát héjában, megpucolom és felkarikázom. A padlizsánt felkarikázom és besózom, majd papírtörlővel felitatom a levet, amit kiengedett, és grillező serpenyőben mindkét oldalát megpirítom olajon. A marhához hozzáadom a paradicsom sűrítményt és fedő nélkül addig főzöm amíg elpárolog a leve. Ha minden elkészült, akkor összeállítom egy sütőtálban a muszakát.

A legaljára egy réteg padlizsánt teszek, majd erre jön egy adag darált húsos ragu. Ezt követi egy sor burgonya karika, majd addig ismétlem az egész műveletet, amíg el nem fogynak a hozzávalók. Arra ügyeljünk, hogy a tetején a padlizsán karikák legyenek, amit betakarunk a tejszínes fetasajtos mártással. A mártáshoz a vajat és a lisztet megfuttatom egy edényben, majd merőkanalanként adagolom folytonos kevergetés mellett a tejet és a tejszínt. Sóval, őrölt fehérborssal és szerecsendióval ízesítem. 200C°-on 25 percig sütöm és tálalom a salátával.

Nincsenek megjegyzések: