A thai konyha egy szóval jellemezve aromás, azaz fűszeres: sós, savanyú, édes és időnként nagyon erős. Sokféle alapanyag felhasználásával alakul ki a jellegzetes íz. Az első a chili, aminek több mint egy tucat különböző fajtáját használják. Ebben a levesben én most a chili szálakat választottam, mert látványos és csak enyhén pikánsan csípős, de mégis jelen van az ételben.
Hozzávalók:
- 1 liter csirkehús alaplé
- 1 doboz (400ml) kókusztej
- 1 szál sárgarépa
- 1 szál gyökér
- 1 szál szárzeller
- gyömbér
- ½ saláta cukkini
- 1-2 db friss gomba, méretétől függően
- 1 csokor petrezselyem
- 1-2 kaffír lime levél
- 1 csokor friss koriander
- 1/2 szál póré
- curry, őrölt bors, szójaszósz, olívaolaj, fél lime leve
Elkészítés:
A zöldségeket megtisztítom, vékonyra felkarikázom, a kaffír lime levelet és a gyömbért
(kb.2 centis darabot) hajszál vékonyra szeletelem és felhevített wokban olívaolajon megpirítom.
Hozzáadok 2 ek szójaszószt és 1 tk curryt, majd felöntöm 1 liter csirke alaplével és hagyom, hogy kb. 15-20 perc alatt összeforrjanak az ízek. A zöldségeknek nem szabad megfőni, inkább kissé roppanós maradjon úgy az igazi. A kókusztejet felrázom, vagy felkavarom és hozzáöntöm a leveshez.
A petrezselymet és a koriandert ollóval nagyobb darabokban belevagdosom, a lime levével, és őrölt borssal ízesítem. Pár percig kis lángon hagyom még gyöngyözni, majd üvegtésztával tálalom. Ha van időm és kedvem, akkor egy marék üvegtésztát wokban, nagyon forró olajban fészek alakúra sütök és díszítésnek használom.
Egyszerű az elkészítése és ázsiai boltokban minden hozzávaló beszerezhető.
Na, én megyek is, hogy miért?
... mert enni jó!
1 megjegyzés:
hmmmmm :)
Megjegyzés küldése