2011. február 27., vasárnap

Canelloni, csirkével, gombával és parajjal

Nem csak a keleti ízeket szeretem, dobogós helyen áll nálam az olasz gasztronómiát is. A tészták közül a lasagna, a fusili, a spagetti és a penne félék is gyakori vendégei a konyhámnak. Most egy általam kifejlesztett canellonit szeretnék bemutatni. A canelloni Piemontból származó, szintén olasz pasta: igen nagy átmérőjű, hengeres csőtészta. Nevét valószínűleg a piemonti Canelli városról kapta, de Canelli a neve egy aromás muskotályos pezsgőnek is, ami e tájékról származik. Alakjának köszönhetően kitűnően tölthető tésztaféle. A hengerek betöltése után általában valamilyen mártással leöntve, sütőben sütik készre.
 
Hozzávalók:
  • 15 db canelloni tészta
  • 1 db csirkemell
  • 10 dkg spenót
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 bébi cukkini
  • petrezselyem, zeller,
  •  paprika, paradicsom
  • 1 db hámozott paradicsom konzerv
  • olívaolaj
  • parmezán
  • oregánó, bazsalikom, kakukkfű
 A besamellhez:
  • 300 ml tej
  • 200 ml tejszín
  • 1 ek liszt
  • 3 ek vaj
  • reszelt ementáli sajt
  • szerecsendió, fehérbors, só

Elkészítés:
A csirkemellet ledarálom, a spenótot leforrázom, és fedő alatt hagyom pár percig.
A hagymát üvegesre pirítom és rádobom a darált húst. Felaprítom a paprikát, paradicsomot és a cukkinit, majd hozzáadom a húshoz.
Meghintem pirospaprikával, sóval és borssal, megkeverem és 5-10 percig fedő alatt párolom.
Ez alatt a fokhagymát vékonyra felszeletelem és egy felhevített edényben olívaolajon megpirítom. Hozzáadom a spenótot és 3-4 percig fonnyasztom, majd az egészet belekeverem a húsos raguba. Apróra vágott zellerrel, oregánóval, bazsalikommal, kakukkfűvel és a hámozott paradicsom konzervvel néhány percig rottyantom, majd lehúzom a tűzhelyről. Belereszelek 10 dkg parmezánt. Ha kicsit kihűlt, akkor megtöltöm a canellonikat és tálkákra helyezem.

Végül elkészítem a mártást a tetejére. A tejet és a tejszínt összemelegítem. A vajon egy edényben megfuttatom a lisztet és óvatosan merőkanalanként hozzáadagolom a tejes tejszínt. Akkor van készen, ha kellően besűrűsödik.Vigyázzunk, hogy nehogy csomós legyen. Ízesítem, őrölt fehér borssal, sóval és szerecsendióval. A legvégén pedig hozzáadom a reszelt ementálit.

Nyakon öntöm a canellonikat a mártással, és betolom a sütőbe, 180°C-n kb.1-1,5 órát sütöm.
Tálaláskor egy pohár vörösbort kínálok hozzá.
                                                                                     ....jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések: