2011. február 12., szombat

Tökmagos sós kifli

Hozzávalók:
  • 350 gr liszt
  • 30 gr cukor
  • 50 ml tej
  • 25 gr élesztő
  • 1 tojás + 1 sárgája
  • fél doboz kefir
  • egy csipet só
  • 100 gr margarin
  • füstölt reszelt sajt
  • tökmag

Elkészítés:
Az élesztőt langyos cukros tejben felfuttatjuk. Egy nagy tálba beleszitáljuk a lisztet. A közepébe mélyedést készítünk és beleöntjük a kovászt. Hozzáadjuk a kefirt, a csipet sót és a tojást. Kelt tésztát dagasztunk, letakarjuk tiszta konyharuhával és fél órát pihentetjük. A megkelt tésztát négy részre osztjuk. Lisztezett gyúródeszkára tesszük az egyik cipót és kb. 30 cm átmérőjű kör alakúra nyújtjuk. A felolvasztott margarin egy részével megkenjük a tésztát, megszórjuk a füstölt reszelt sajttal és a tökmaggal. A következő cipót is kb. ugyanekkorára nyújtom és ráhelyezem az előző tésztára. Sodrófával kétszer-háromszor átnyújtom, majd derelyevágóval nyolc részre osztom. A cikkeket kifli formájúra sodrom, a tetejüket megkenem tojássárgájával és megszórom tökmaggal. Sütőlemezre helyezem és 20 percig pihentetem.
A másik két cipóval is ugyanezt teszem, így a végeredmény 16 db kifli.

180 C°-on előmelegített sütőben készre sütöm, majd langyosan tálalom a reggelihez vajjal és kávéval.

Nincsenek megjegyzések: