Hozzávalók:
- 350 gr liszt
- 30 gr cukor
- 50 ml tej
- 25 gr élesztő
- 1 tojás + 1 sárgája
- fél doboz kefir
- egy csipet só
- 100 gr margarin
- füstölt reszelt sajt
- tökmag
Elkészítés:
Az élesztőt langyos cukros tejben felfuttatjuk. Egy nagy tálba beleszitáljuk a lisztet. A közepébe mélyedést készítünk és beleöntjük a kovászt. Hozzáadjuk a kefirt, a csipet sót és a tojást. Kelt tésztát dagasztunk, letakarjuk tiszta konyharuhával és fél órát pihentetjük. A megkelt tésztát négy részre osztjuk. Lisztezett gyúródeszkára tesszük az egyik cipót és kb. 30 cm átmérőjű kör alakúra nyújtjuk. A felolvasztott margarin egy részével megkenjük a tésztát, megszórjuk a füstölt reszelt sajttal és a tökmaggal. A következő cipót is kb. ugyanekkorára nyújtom és ráhelyezem az előző tésztára. Sodrófával kétszer-háromszor átnyújtom, majd derelyevágóval nyolc részre osztom. A cikkeket kifli formájúra sodrom, a tetejüket megkenem tojássárgájával és megszórom tökmaggal. Sütőlemezre helyezem és 20 percig pihentetem.
A másik két cipóval is ugyanezt teszem, így a végeredmény 16 db kifli.
180 C°-on előmelegített sütőben készre sütöm, majd langyosan tálalom a reggelihez vajjal és kávéval.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése