2011. március 5., szombat

Gasztro szótár 3.

Csicsóka

Napjainkban ismét reneszánszát élő, a fészkesek családjába tartozó gumós évelő. Amerika felfedezésével került a gumója Európába. Őshazájában az indiánok étkezésében fontos szerepe volt. Az utóbbi időben a modern táplálkozásban jelentős szerepet vívott ki magának. Íze is hasonlít a burgonyáéhoz, de annál jóval édesebb. Régebben a szegények krumplijának nevezték ezt a nálunk méltánytalanul mellőzött gumós zöldséget. Ma már a nagyvilág elegáns éttermeiben gyakran homár, libamáj, szarvasgomba nemes tengeri halak, fésűkagyló és más drága ételek társaságában tálalják. Csak fantázia kérdése, mert szinte minden alapanyagunkkal harmonizál. Fogyaszthatjuk nyersen, salátákban, párolhatjuk, főzhetünk belőle szószokat, kifacsart levéből kitűnő turmixital készíthető – naranccsal, citrommal, mézzel, almával, de köretként csicsókalepényt készítenek, és kelbimbóhoz, csirkéhez adják. Manapság minden piacon megtalálható. 
                                                                         Próbáld ki te is!

Pulykamell brokkolival, csicsókával, sült paprikával és padlizsán tekercsekkel

Csirke bambuszpárolóban

Nincsenek megjegyzések: