2011. március 6., vasárnap

Ricottával és laskagombával töltött ravioli


A következő receptem megint csak az olasz konyha egyik ékessége, a ravioli. A ravioli elnevezés Mantovából és Milánóból származik, de Olaszország más tájain is ismert. A toszkán olaszok például gnocchi verdinek, azaz zöld galuskának nevezik. Hazájában agnolottinak hívják, de becézik cappelaccinak is. Az eredeti ravioli kizárólag spenóttal és túróval töltött négyszög alakú tésztát jelentett.
Alaptésztája megegyezik a többi olasz pastáéval. A tészta kinyújtása után az alsó lapra kis töltelékkúpokat raknak, majd ráfordítják a másik tésztalapot és derelyevágóval a kívánt formára metszik. A tészta maga négyszögletes, vagy háromszög alakú, fodros szélű, apró tésztabatyu, amelyet hússal, sajttal, vagy zöldséggel töltenek. Jól illik hozzá mindenféle tejszínes, sajtos vagy paradicsomos mártás, de a kisméretű raviolikat (agnoliniket), levesbetétként is használhatjuk.

A receptemet úgy állítottam össze, hogy a végeredmény az ízlelő bimbóim tökéletes kielégülését érje el.

Hozzávalók a tésztához:
  • 40 dkg liszt
  • 2 db tojás + tojás a kenéshez
  • 2 ek olaj
  • pici só
  • 100 ml víz

Elkészítés:
A lisztet egy tálba szitálom a sütőporral együtt. Pici sóval, tojással és az olajjal, vízzel összedolgozom, majd lisztezett gyúródeszkára teszem és vékonyra nyújtom. Derelyevágóval négyzeteket vágok belőle.
 
Hozzávalók a töltelékhez:
  • 1/2 doboz ricotta
  • 20 dkg laskagomba
  • 2 gerezd fokhagyma
  • petrezselyem
  • póréhagyma
  • kakukkfű

A pórét felkarikázom, és olajon üvegesre pirítom. Rádobom a felaprított gombát és a zúzott fokhagymát és az apróra vágott bazsalikomot. Hozzá keverem a ricottát és a petrezselymet, belemorzsolom a kakukkfüvet.

Kiszaggatom a tésztából a formákat és a ravioli töltőben megtöltöm a kis táskákat, (fontos, hogy a batyuk széleit megkenjük tojással, így főzés közben nem engedi kifolyni a tölteléket) majd sós, lobogó vízben kifőzöm. Olajon megpirítom egy picit.

Hozzávalók a szószhoz:
  • 1 db közepes sűrített paradicsom konzerv
  • 1 csokor friss bazsalikom
  • kakukkfű
  • fokhagyma
  • zeller levél
  • 200 ml  tejszín
  • pici reszelt parmezán

Tálaláskor a raviolikat felhalmozom, és a szósszal meglocsolom. A tetejére parmezánt forgácsolok.
Valódi ízbomba…..


Nincsenek megjegyzések: