2011. március 6., vasárnap

Chilis csokis gyümölcskenyér, kandírozott narancshéjjal


Szeretem a meghökkentő íz kombinációkat, így kikísérleteztem egy süteményt, melynek markáns ízét lágy tejszínnel ellensúlyoztam. Varázslatos párosítás a chilis csoki és a szárított kandírozott narancshéj, sokáig érzem a számban az ízét, és átjárja  egész lényemet ez a fűszeres és kellemes aroma. Amikor egy új recepten gondolkozom, mindig az vezérel, hogy a látvány és az ízvilág összhangja maximális legyen. Azt gondolom, ezt sikerült most is  teljesítenem.

Hozzávalók:
  • 15 dkg liszt
  • 15 dkg cukor
  • 15 dkg margarin
  • 3 db tojás
  • 1 cs sütőpor
  • 2 ek kakaópor
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 1 tk fahéj
  • 1 mk kínai öt fűszer
  • 1 mk szerecsendió, reszelt gyömbér
  • 100 gr chilis csoki reszelve
  • 100 gr szárított kandírozott narancshéj
  • reszelt citromhéj
  • 2 csepp mandula aroma
  • 250 ml habtejszín, 1 cs habfixáló

Elkészítés:
A lisztet és a sütőport egy tálba szitálom. A tojásokat szétválasztom és a fehérjét a cukor felével felverem. A sárgáját s cukor másik felével, a vaníliás cukorral, a margarinnal, a kakaóporral, a fahéjjal, szerecsendióval, reszelt gyömbérrel, 50 gr reszelt chilis csokival, 50 gr kandírozott narancshéjjal, és az öt fűszerrel, habosra keverem kézi robotgéppel. Apránként hozzá szitálom a lisztet, a végén pedig óvatosan belekeverem a felvert tojás fehérjét. Egy őzgerincformát kivajazok és lisztezek, majd beletöltöm a masszát. Előmelegített sütőben 30-40 percig sütöm, kb. 200°C fokon. A díszítéshez elkészítem a csoki szószt. Az 50 gr chilis csokit egy edénybe teszem és hozzáadom az 50 gr kandírozott narancshéjat és 2 ek habtejszínt, majd felolvasztom.
A habtejszínt félig felverem a fixálóval, a 2 ek porcukorral és 2 kupak mandula aromával. Nem szabad keményre felverni, hanem a folyékony és a szilárd állapot közötti állagot kellene elérni.  Langyosan szeletelem, porcukorral megszórom és mandulás tejszínhabbal tálalom. Az ínyencek megkoronázhatják egy bögre mandulás forrócsokival.

4 megjegyzés:

Névtelen írta...

Nagyon jól sikerült,biztos nagyon finom volt és hamar elfogyott.
Én chilis málna fagyit ettem már annak is nagyon finom és pikáns ize volt.

Ingrid írta...

A chilis-málnás fagyi jól hangzik. Hol lehet kipróbálni?

Ingrid írta...

Hamarosan felteszem a következő receptemet, amiben szintén lesz chilis csoki. Kíváncsian várom, hogy tetszik.

Névtelen írta...

Chilis marhasűlt,nagyon jól sikerült és gusztusos.Szlovákiában egyebként lehet kapni knédliport amiből pillanatok alatt el lehet készíteni és legalább olyan finom mint az otthon kászült.Chilis málnás fagyit otthon is el tudod készíteni.Budapesten a Costes étteremben étteremben kapható.