Hozzávalók:
- 1 egész kacsamell
- 40 dkg libamáj
- 1 db padlizsán
- 1 fej fokhagyma
- 3-4 db salotta
- 1 csokor újhagyma zöld szára
- szójaszósz
- 3-4 rozmaring ág
- 1 csomag medvehagyma
- tej a páchoz
- só, bors, babérlevél
- olívaolaj
- kb: 4 dl száraz fehérbor
Elkészítés:
A kacsát bepácolom: bedörzsölöm sóval és borssal és egy edénybe teszem. Fél fej fokhagymát és néhány szem salottát rakok köré,a tetejére 2 ág rozmaringot teszek, majd beterítem a csokor medvehagymával. Meglocsolom szójaszósszal, 2 dl fehérborral és olívaolajjal úgy, hogy ellepje, lefedem és 48 órára a hűtőbe teszem.
A libamájat is bepácolom: Fokhagymás tejbe, fehérborba, és olívaolajba teszem egy edénybe úgy, hogy ellepje és 48 órán át a hűtőben érlelem.
A padlizsán ujjnyi vastagra szeletelem hosszában. Fokhagymasóval és borssal fűszerezem és sütőlemezre helyezem néhány szem gomba társaságában. Meglocsolom olívaolajjal és a sűtőben szép barnára sütöm, kb:180 C °-on. A kacsa mellét félbe vágom, lefejtem róla a zsíros bőrt és kockára vágom. A sütőtál aljára helyezem a hájat és rászórom a pácból a hagymákat. A tál két szélére fektetem a kacsát, középre pedig a libamájat teszem, majd betakarom az egészet rozmaringgal.Ráöntöm a kacsa páclevét és alufóliával befedve 180 C °-os sütőben kb:1 órát sütöm, majd leveszem a fóliát és hagyom még további 30 percig, amíg szép barna lesz . Közben elkészítem a mangó chatnyt.
- 1 db szép nagy érett mangó
- 1 db citrom héja és leve
- 1 citromfű
- 1 csokor menta
- 1 narancs héja
- 50 gr kristálycukor
- édeskömény
- 1 db kandírozott gyömbér
- 0,5 dl száraz fehérbor
- 0,5 dl víz
- só, bors
A mangót meghámozom és apró kockákra vágom. A cukrot enyhén karamellizálom, majd rádobom a mangót és a felaprított édesköményt. Sóval és borssal fűszerezem, majd hozzáadom a bort és a vizet. Meghámozom a citromot és vékony csíkokra szeletelem a narancs héjával és a citromfűvel együtt. Ezt is beleteszem az edénybe.Most jön a felaprított gyömbér.Hozzáfacsarom a citrom levét. A menta felét felaprítom és beleszórom (a másik felét a végén teszem bele, amikor már kihűlt). Az egészet kissé ragacsosra főzöm és kihűtöm.
Tálaláskor a padlizsánra teszem a felszeletelt kacsát, a tetejére néhány szelet grillezett gombát. Saláta levélre fektetek két szelet libamájat, majd középre halmozok egy adag mangó chatnyt.
Csodálatos ízorgia....
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése