2011. április 25., hétfő

Rozmaringos kacsamell sült padlizsánnal, libamájjal és mangó chatnyval

Ma igazán ínyenc akartam lenni, és az egyik kedvencemet főztem ebédre. A kacsamell és a libamáj külön-külön is elsőrangú étek, de így együtt a chatnyval  egyenesen királyi. A titka, hogy időt és energiát nem szabad sajnálni az előkészítésre, annak érdekében, hogy szinte szétolvadjon a szájban a kacsa. Két nappal a tálalás előtt be kell pácolni a kacsát is és a libamájat is.

Hozzávalók:
  • 1 egész kacsamell
  • 40 dkg libamáj
  • 1 db padlizsán
  • 1 fej fokhagyma
  • 3-4 db salotta
  • 1 csokor újhagyma zöld szára
  • szójaszósz
  • 3-4 rozmaring ág
  • 1 csomag medvehagyma
  • tej a páchoz
  • só, bors, babérlevél
  • olívaolaj
  • kb: 4 dl száraz fehérbor


Elkészítés:
A kacsát bepácolom: bedörzsölöm sóval és borssal és egy edénybe teszem. Fél fej fokhagymát és néhány szem salottát rakok köré,a tetejére 2 ág rozmaringot teszek, majd beterítem a csokor medvehagymával. Meglocsolom szójaszósszal, 2 dl fehérborral és olívaolajjal úgy, hogy ellepje, lefedem és  48 órára a hűtőbe teszem.
A libamájat is bepácolom: Fokhagymás tejbe, fehérborba, és olívaolajba teszem egy edénybe úgy, hogy ellepje és 48 órán át a hűtőben érlelem.

A padlizsán ujjnyi vastagra szeletelem hosszában. Fokhagymasóval és borssal fűszerezem és sütőlemezre helyezem néhány szem gomba társaságában. Meglocsolom olívaolajjal és a sűtőben szép barnára sütöm, kb:180 C °-on. A kacsa mellét félbe vágom, lefejtem róla a zsíros bőrt és kockára vágom. A sütőtál aljára helyezem a hájat és rászórom a pácból a hagymákat. A tál két szélére fektetem a kacsát, középre pedig a libamájat teszem, majd betakarom az egészet rozmaringgal.Ráöntöm a kacsa páclevét és alufóliával befedve 180 C °-os sütőben kb:1 órát sütöm, majd leveszem a fóliát és hagyom még további 30 percig, amíg szép barna lesz . Közben elkészítem a mangó chatnyt.

Hozzávalók:

  • 1 db szép nagy érett mangó
  • 1 db citrom héja és leve
  • 1 citromfű
  • 1 csokor menta
  • 1 narancs héja
  • 50 gr kristálycukor
  • édeskömény
  • 1 db kandírozott gyömbér
  • 0,5 dl száraz fehérbor
  • 0,5 dl víz
  • só, bors



A mangót meghámozom és apró kockákra vágom. A cukrot enyhén karamellizálom, majd rádobom a mangót és a felaprított édesköményt. Sóval és borssal fűszerezem, majd hozzáadom a bort és a vizet. Meghámozom a citromot és vékony csíkokra szeletelem a narancs héjával és a citromfűvel együtt. Ezt is beleteszem az edénybe.Most jön a felaprított gyömbér.Hozzáfacsarom a citrom levét. A menta felét felaprítom és beleszórom (a másik felét a végén teszem bele, amikor már kihűlt). Az egészet kissé ragacsosra főzöm és kihűtöm.

Tálaláskor a padlizsánra teszem a felszeletelt kacsát, a tetejére néhány szelet grillezett gombát. Saláta levélre fektetek két szelet libamájat, majd középre halmozok egy adag mangó chatnyt.

                                                                                                          Csodálatos ízorgia....

Nincsenek megjegyzések: