2011. április 23., szombat

Vörös tonhal steak pestóval, pórécsírával és spárgakrémmel


A tengeri halak közül a lazac után a tonhal a kedvencem. Még véletlenül sem olyan az íze, mint a boltokban kapható tonhal konzerveknek, amit sós lében tárolnak. Érdemes kipróbálni, mert nagyon ízes és omlós állagú, persze csak ha jól készítjük el. Azon kívül nagyon egészséges és könnyen emészthető, magas proteintartalmú és kalóriaszegény.

Hozzávalók:
  • személyenként egy 20 dkg-os vörös tonhal szelet
  • újburgonya
  • fehér spárga, tejszín
  • tengeri só, frissen őrölt bors
  • pórécsíra

Pestóhoz:
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1 csokor zsálya
  • néhány levél menta
  • kakukkfű
  • rózsabors, tengeri só
  • olívaolaj, citrom héja és leve

Elkészítés:
A burgonyát megtisztítom, és félig megfőzöm sós vízben, majd olívaolajra dobom és megpirítom. Vágott petrezselyemmel megszórom. Közben a spárgát megpucolom (a végeket levágom, mert azt nem használom fel) és felkarikázom. Annyi vízben teszem fel a gázra főzni, hogy éppen csak ellepje. Amikor már szinte pépessé főtt, akkor a fejeket kiszedem és félreteszem, a többit turmixszolom és kevés tejszínt adok hozzá. Sóval, borssal ízesítem. A tonhalat, amit még előző este bepácoltam olívaolaj, citromlé, só, bors keverékében, forró serpenyőben teszem. Mindkét oldalát 2-3 percig szabad csak sütni, mert így isteni finom szaftos marad a közepe, és nem szárad ki. Jöhet a tálalás, a spárgakrém jön a tál aljára, majd elhelyezzük a halat és a burgonyát. A hal tetejére egy-egy kanál pestót teszek, amit szintén még előző este készítettem, és a hűtőben másnapra csodásan összeértek az ízek.(a pestóhoz a fűszernövényeket összeaprítottam és elkevertem az olívaolajjal, a citrom forgácsolt héjával és kifacsart levével, és a sóval, borssal). A legvégén egy kis pórécsíra halmot teszünk a tálra és elhelyezzük a spárga sapkát.
                                                                                Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések: