2011. április 23., szombat

Ha tökéletes desszertre vágysz…

Nem kell mást tenned, csak kövedet, a receptemet …
Sajttorta sült gyümölccsel és fagyival

Hozzávalók:
  • 500 gr mascarpone
  • 2 tojás sárgája
  • 10 dkg porcukor
  • rumaroma ízlés szerint
  • vanília kivonat 2 kupak
  • 1 cs győri zabfalatok
  • olvasztott vaj, vagy margarin
  • mandula aroma 1 kupak
  • eper, füge, vilmos körte
  •  kompót körte,citrom
  • száraz fehérbor
  • barnacukor
  • ánizsos fahéjas nádcukor
  • bazsalikom, rozmaring
  • vanília fagyi

Elkészítés:
A kekszet mozsárban összetöröm és olvasztott margarinnal, 1 tk 
ánizsos fahéjas nádcukorral, 1 kupak vanília kivonattal és egy pici mandula aromával eldolgozom. Sütő forma alját kibélelem a felével. A mascarponét elkeverem a tojások sárgájával, a porcukorral, az 1 kupak vaníliával és a rumaromával. Ráöntöm a kekszre és elsimítom. A maradék kekszet rászórom, és egy tányérban nehezéket teszek a tetejére. Mélyhűtőbe teszem 4-5 órára. Nem kell, hogy megfagyjon, csak vágható állagú legyen. Közben elkészítem a sült gyümölcsöket. Az epret, a fügét és a körtéket és a citromot megmosom és felvágom. Egy serpenyőben margarint olvasztok, barnacukrot és ánizsos fahéjas nádcukrot karamellizálok. Beleteszem a gyümölcsöket és a bazsalikomot, rozmaring ágat és egy kis fehérborral nyakon öntöm. Fedőt teszek rá és párolom. Amikor kellő állagú, akkor leveszem a fedőt és picit elforralom a fehérbort. Olyan káprázatos illata van, hogy el sem tudom mondani. Tálaláskor a sajttorta szelet mellé teszek egy merőkanálnyi gyümölcsöt és egy gombóc fagyit. Menta levéllel díszítem.
             Érdemes még egy adagot készíteni, mert nem lehet betelni vele...

Nincsenek megjegyzések: