2011. április 24., vasárnap

Tárkonyos tejszínes nyúl-raguleves


Ha húsvét, akkor nyúl. De mivel az én lányom már húsz éves, ezért hozzá leves formájában jött a nyuszi. Igazán tartalmas a gomba a karfiol és a zöldségek sokasága miatt, különleges íz világát pedig a friss tárkony a kapor és a kakukkfű összhangja adja. Nemrégiben az egyik áruházláncnál akciós volt a nyúlhús, akkor gondoltam ki ezt a receptet.


Hozzávalók:
  • 0,5 kg nyúl lapocka 
  • 20 dkg friss gomba
  • 1 kis fej karfiol
  • 3 db sárgarépa
  • 1 db gyökér
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1 csokor zeller
  • 1 csokor tárkony
  • 2 szál friss kakukkfű morzsolva
  •  friss kapor
  • 3-4 db babérlevél
  • 2 ek liszt, 2 tk édes pirospaprika
  • paprika, paradicsom
  • 2 l alaplé
  • tejszín, só, bors
  • tojás és liszt

Elkészítés:
A zöldségeket megpucolom, megmosom, és felkarikázom. A karfiolt rózsáira szedem és megmosom. A gombát megpucolom, felszeletelem és megmosom. Egy fazékban olajat hevítek, rádobom a zöldségeket és megdinsztelem. Meghintem a liszttel és a pirospaprikával, elkeverem és felöntöm az alaplével. Hozzáadom a húst, a paprikát paradicsomot, babérlevelet, petrezselymet, zellert, tárkonyt, kakukkfüvet és a kaport. Megfőzöm a levest, közepes lángon.
Ha elkészült, a lisztből és tojásból galuskát szaggatok bele, majd tejszínnel dúsítom. Ekkor már csak összerottyantom és ha kell, utóízesítem.
Tálaláskor a tetejére friss petrezselymet szórok.
                                                                        Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések: