2011. április 23., szombat

Fehérboros feketekagyló



Imádom a tengeri herkentyűket, az egyszerűen utánozhatatlan és semmihez sem hasonlítható ízek varázsát. Szinte érzem a tenger illatát, és a simogató lágy szellőt, miközben a fenséges és zamatos kagylóra gondolok. Irány a konyha és készítek egy mennyei fehérboros feketekagyló levest, pirítóssal. Nálunk sajnos tenger hiányában elég nehéz hozzájutni a friss kagylóhoz, én a Metróban vettem  és hozzáteszem, hogy nagyon jó áron.A másik lelőhely a nagycsarnok, de ott háromszor annyiért lehet kapni.




 Hozzávalók:
  • ½ kg héjas feketekagyló
  • 1 db édeskömény
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1 csokor zeller
  • 2 szál halványító zeller
  • 1 csomag újhagyma zöldje
  • 1 szál póré
  • 1 csokor bazsalikom
  • 3 db salotta hagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • kakukkfű, sáfrány, curry por
  • egy gondolatnyi chili por
  • 2 dl száraz fehérbor
  • 1 l alaplé
  • vaj, parmezán, só, őrölt bors

Elkészítés:
A friss kagylót folyó víz alatt megmosom, és jeges vízbe teszem. Körömkefével megsikálom, hogy minden szennyeződés lejöjjön róla, és a szakállat is eltávolítom. Ügyelek arra, hogy amelyik kagyló kinyílik, azt kidobom. A salottát apróra vágom és a fokhagymákat vékonyra szeletelem. A vajat felhevítem és rádobom a hagymákat és a babérlevelet. Megpirítom, és közben hozzá adom a felkarikázott édesköményt, az újhagyma szárakat meg a felaprított szárzellert. Tovább párolom és beleszórom a sáfrányt, a curry port és a szárított kakukkfüvet. Felöntöm az alaplével, beleteszem a fél csokor petrezselymet (a másik felét félreteszem a végére tálaláskor szórom a levesre) és a bazsalikomot, puhára főzöm a zöldségeket. Amikor elkészült hozzáadom a bort és a kagylót. Ekkor már csak 5-10 percig forralom, amíg az összes kagyló kinyílik és a bor alkohol tartalma elforr. Vigyázzunk, nehogy túlfőzzük a kagylót, mert rágós és gumis lesz. Ízesítem ízlés szerint sóval és borssal. Ügyeljünk arra, hogy amelyik kagyló esetleg nem nyílik ki, azt szintén ki kell dobni. Tálaláskor vágott petrezselyemmel, hagymaszárral és parmezán forgáccsal szórom meg és néhány szelet kenyeret vagy bagettet pirítok hozzá. Azonnal fogyasztandó, de ezt nem is kell mondanom, mert nem is tudnék várni egy percet sem……
                                                      ....mert enni jó, és ezt nagyon élvezem…..

Nincsenek megjegyzések: