2011. június 18., szombat

Gyümölcstorta


A múlt heti charlotte torta nagy sikert aratott családom körében, ezért a mai bulira egy hasonló gyümölcsös tortát készítettem. A nővérem legkisebbik lányának, Laurának a névnapját ünnepeljük, és ez lesz az ajándék. Az a jó benne, hogy bármilyen gyümölccsel elkészíthető, épp ami az idénynek megfelelő. Most eper, málna és ribizli a főszereplő. Az ünnepi hangulatot a gyümölcsökkel harmonizáló rózsaszínű masni adja, ami igazán csajos jelleget is ad a tortának. Szerintem minden 12 éves kislány örülne egy ilyen ajándéknak.
 
Hozzávalók:

  • 500 gr mascarpone
  • 200 gr porcukor
  • 250 gr babapiskóta
  • 500 gr eper
  • 1 doboz málna
  • 1 doboz ribizli
  • ½ lime leve
  • a húsa felvagdosva
  • 1 cs zselatin fix
  • díszítéshez:
  • citrom és narancs héja
  • csoki forgács
  • diákcsemege
  • piskótához:
  • 9 dkg liszt
  • 9 dkg kristálycukor
  • 2 tojás
  • csipet só

Elkészítés:
A tojásokat szétválasztom és a fehérjét a csipet sóval keményre verem. Lassan hozzáadom a sárgákat és a cukrot is. Majd a lisztet is hozzá szitálom és összeforgatom. Kerek 26 cm-es kapcsos tortaformát kivajazok és kilisztezek, beleöntöm a piskóta tésztáját és 180 C ° előmelegített sütőben 20-25 perc alatt megsütöm. Ez alatt elkészítem a krémet. A mascarponét habosra keverem a 250 gr apróra vágott eperrel és a porcukorral és egy fél lime levével. Hozzáadom a zselatin fixet és alaposan elkeverem, majd a hűtőbe teszem, amíg a piskóta ki nem hűl.A gyümölcsöket megtisztítom és porcukorral meghintem. A kihűlt piskóta tetejére egyenletesen eloszlatom a krémet, majd körberakom babapiskótával, és visszateszem a kapcsot a formára  egy éjszakára hűtőbe teszem a süteményt. Tálalás előtt leszedem a kapcsot és tálra helyezem a tortát. Elrendezem a gyümölcsöket, reszelt narancs és citromhéjjal, diák csemegével megszórom a tetejét és átkötöm egy szép szalaggal. 

                                                                                          Boldog névnapot!

Nincsenek megjegyzések: