Hozzávalók.
- 30 dkg eper
- (néhány szemet félre teszünk a díszítéshez)
- 500 gr mascarpone
- 1 cs hab por
- 150 ml tej
- 1 cs zselalatin fix
- 4 ek porcukor
- 4 ek eperdzsem
- 9 dkg liszt
- 9 dkg kristálycukor
- 2 db tojás
- só,
- mindenből a dupláját kell venni.
Két piskótát készítünk. Az egyiket a gáztepsiben sütjük meg, ezt fogjuk megtölteni és feltekerni, ez a dupla adag. A másikat egy 26 cm-es kapcsos formában sütjük meg és ez lesz a süteményünk alapja, ez a fél adag.
A piskóta elkészítése nagyon egyszerű. A tojásokat szétválasztjuk és a fehérjéhez egy csipet sót adunk. Kézi habverővel keményre verjük, majd lassan hozzáadagoljuk keverés közben a sárgákat. Ezután jöhet apránként a cukor, majd a legvégén beleszitáljuk a lisztet és alacsony fokozaton csomómentesre keverjük.
Formába öntve, előmelegített sütőben 180 C °-on kb:25 percig sütjük. A téglalap alakút megtöltjük 4 ek eperdzsem és 2 ek mascarpone keverékével és feltekerjük szorosan. Ha kihűlt, felszeleteljük és egy habüstöt alufóliával kibélelünk, majd kirakjuk vele a piskóta szeletekkel úgy, hogy az üst tetején maradjon hely a záró piskótának.Erre jön a tejszínhab, amit a habporból és a tejből készítettünk szintén a kézi habverő segítségével. Majd kb 6-8 szem epret felszeletelünk és körbe rakjuk vele a tejszínhabos piskótát. Ezután jön a krém. A mascarponét elkeverjük a 4 ek porcukorral és a felaprított eperrel, néhány csepp citromlével, és a végén hozzáadjuk a zselatin fixet. Jól eldolgozzuk és az üstbe kanalazzuk. Ekkor zárjuk le a tortánkat a kör alakú piskótával. A fóliát ráhajtjuk és súlyt teszünk a tetejére.(én egy vízzel teli lábost tettem rá nehezéknek). 24 órára a hűtőbe tesszük és tálalás előtt vesszük csak elő. Óvatosan egy tálra borítjuk és lehúzzuk a fóliát. A félre tett eperrel és mentalevéllel díszítjük.
Mesésen szép és jó.....
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése