2011. június 12., vasárnap

Epres Charlotte

Az egyik kedvenc desszertem az epres charlotte. Kissé időigényes ugyan, de megéri a fáradozást, mert nagyon látványos és könnyen elkápráztathatjuk vele a vendégeinket. Nem a hagyományos és klasszikus torta receptjét követem, hanem egy saját receptet dolgoztam ki. A családomnak és a vendégeknek is nagyon bejön ez a változat, úgyhogy azt ajánlom, próbáljátok ki ti is.

Hozzávalók.
  • 30 dkg eper
  • (néhány szemet félre teszünk a díszítéshez)
  • 500 gr mascarpone
  • 1 cs hab por
  • 150 ml tej
  • 1 cs zselalatin fix
  • 4 ek porcukor
  • 4 ek eperdzsem
Az alap piskótához:
  • 9 dkg liszt
  • 9 dkg kristálycukor
  • 2 db tojás
  • só,
A feltekerhető piskótához 
  • mindenből a dupláját kell venni.
Elkészítés:


Két piskótát készítünk. Az egyiket a gáztepsiben sütjük meg, ezt fogjuk megtölteni és feltekerni, ez a dupla adag. A másikat egy 26 cm-es kapcsos formában sütjük meg és ez lesz a süteményünk alapja, ez a fél adag.
A piskóta elkészítése nagyon egyszerű. A tojásokat szétválasztjuk és a fehérjéhez egy csipet sót adunk. Kézi habverővel keményre verjük, majd lassan hozzáadagoljuk keverés közben a sárgákat. Ezután jöhet apránként a cukor, majd a legvégén beleszitáljuk a lisztet és alacsony fokozaton csomómentesre keverjük.
Formába öntve, előmelegített sütőben 180 C °-on kb:25 percig sütjük. A téglalap alakút megtöltjük 4 ek eperdzsem és 2 ek mascarpone keverékével és feltekerjük szorosan. Ha kihűlt, felszeleteljük és egy habüstöt alufóliával kibélelünk, majd kirakjuk vele a piskóta szeletekkel úgy, hogy az üst tetején maradjon hely a záró piskótának.Erre jön a tejszínhab, amit a habporból és a tejből készítettünk szintén a kézi habverő segítségével. Majd kb 6-8 szem epret felszeletelünk és körbe rakjuk vele a tejszínhabos piskótát. Ezután jön a krém. A mascarponét elkeverjük a 4 ek porcukorral és a felaprított eperrel, néhány csepp citromlével, és a végén hozzáadjuk a zselatin fixet. Jól eldolgozzuk és az üstbe kanalazzuk. Ekkor zárjuk le a tortánkat a kör alakú piskótával. A fóliát ráhajtjuk és súlyt teszünk a tetejére.(én egy vízzel teli lábost tettem rá nehezéknek). 24 órára a hűtőbe tesszük és tálalás előtt vesszük csak elő. Óvatosan egy tálra borítjuk és lehúzzuk a fóliát. A félre tett eperrel és mentalevéllel díszítjük.

Mesésen szép és jó.....




Nincsenek megjegyzések: