2012. szeptember 30., vasárnap

Sonkás-gombás mozzarellás pizza



Imádok pizzát sütni, mert egyszerű és gyorsan kész van. Ráadásul szeretem besöpörni az elismerő szavakat és tekinteteket, ami ezzel jár. Sokféle feltéttel kipróbáltam már, de a legjobb receptem a most következő hozzávalókból készül, 

Tésztához:

  • 40 dkg liszt
  • 2,5 dkg friss élesztő
  • 2 dl langyos víz
  • 1 ek cukor
  • 1 ek olívaolaj


Szószhoz:

  • 2 db paradicsom konzerv
  • 1 ek édes ketchup
  • 1 szál újhagyma
  • ½ csokor petrezselyem
  • ½ csokor zeller
  • 1 tk oregánó
  • 1 tk bazsalikom
  • 1 tk kakukkfű
  • 1 tk fokhagyma
  • só, bors,olaj

 Feltéthez:

  • 15 dkg vékony szelet
  •  füstölt sonka
  • 15 dkg reszelt sajt
  • 3-4 db friss csiperke gomba
  • 2 cs mozzarella
  • ½ csokor petrezselyem
  • friss paradicsom




Elkészítés:
A tésztához csak szoba hőmérsékletű alapanyagok felelnek meg. A konyhában is kellemes meleget kell csinálni, hiszen kelt tésztát készítünk. Először kimérjük a lisztet és egy nagy tálba szitáljuk. Aztán a langyos vízbe belemorzsoljuk az élesztőt és hozzáadjuk a cukrot. Meleg helyen lefedve kelesztjük kb. 8-10 percig. A liszt közepébe mélyedést készítünk, és ebbe tesszük a sót, majd beleöntjük a felfutott élesztőt. Szépen lassan eldolgozzuk a liszttel, majd addig dagasztjuk, amíg el nem válik a tésztánk a tál falától. Meghintjük a tetejét egy kevés liszttel letakarjuk, majd 40 percig kelesztjük.
Addig elkészítjük a szószt és előkészítjük a feltétet. A hagymát felkarikázzuk és olajon fonnyasztjuk, a gomba tönkjét megpucoljuk és felkarikázzuk, ezt is beledobjuk és lepirítjuk. Hozzáadjuk a paradicsompürét a ketchupot, a felaprított petrezselymet és zellerlevelet. Kevés vízzel felöntjük, hogy mártás sűrűségű legyen és a szárított fűszereket is beletesszük, sózzuk és borsozzuk. Néhány percig pároljuk, hogy az ízek összeforrjanak. Aztán lehúzzuk a tűzről. 
A gombakalapokat megpucoljuk, és vékony szeletekre vágjuk. A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk, és tepsi méretűre nyújtjuk. Ráhelyezzük az olajjal megkent tepsire és egyenletesen eloszlatjuk a szószt a tésztán. Ezután a reszelt sajt következik, majd a sonkaszeleteket szexisen elhelyezzük.   
A gombaszeletekkel feltöltjük a kimaradt területeket és végül a két mozzarellát rusztikusra tépkedve bele ültetjük a sonka-gomba halmok közepébe. Paradicsom szeletekkel és a felaprított petrezselyemmel díszítjük. A sütőt előmelegítjük, hogy jó forró legyen és 200°C-on kb.15 percig sütjük. Amikor a sajt ráolvadt a tetejére és a szélek ropogósak, akkor kivesszük a sütőből és tálalhatunk. Menyei illatok terjengnek a lakásban és nagyon éhes lettem. Szeletelem és eszünk
                                                                                                .mert enni jó!

Nincsenek megjegyzések: