2012. október 23., kedd

Szarvassült párolt lilakáposztával, rozmaringos burgonyával




A lányom dinsztelt káposztát kívánt és eszembe jutott, hogy van még egy csomag szarvasom a fagyasztóban, ami nagyon jól passzolna hozzá. Átgondoltam az ízek harmóniáját és ez lett a végeredmény:

Hozzávalók:

  • 1 kg szarvas comb
  • 3 fej vöröshagyma
  • 4-5 gerezd fokhagyma
  • 4-5 szem borókabogyó
  • 3-4 babérlevél
  • 1 cs friss kakukkfű
  • 1 cs friss rozmaring
  • 1 cs friss oregánó
  • 1 cs friss koriander
  • 2 dl vörösbor
  • 3 dl alaplé
  • liszt




Elkészítés:
Olajat hevítek egy serpenyőben és a húst minden oldalán megpirítom, hogy kérget kapjon. Meghintem liszttel és körbeágyazom a fűszernövényekkel meg a hagymával. Felöntöm az alapléval és párolom a húst kb.40 percig, közben néha megfordítom. Hozzáadom a vörösbort és addig párolom, amíg puha omlós nem lesz a hús. Ha elkészült pihentetem, hogy szépen lehessen szeletelni.
 
Párolt káposzta hozzávalók:

  • ½ kg lilakáposzta
  • 1 kis fej lilahagyma
  • 2 ek barnacukor
  • 1 ek ecet
  • 2 tk őröltkömény
  • olaj, só, bors, kakukkfű

A hagymát olajon megdinsztelem és rádobom a vékonyra reszelt és lesózott káposztát és a barnacukrot. Addig pirítom, míg levet ereszt. Meghintem a köménnyel, borssal és pici kakukkfűvel és felöntöm kb 1 dl vízzel. Ha már félig puha, akkor hozzáadom az ecetet és készre párolom.


Rozmaringos burgonya hozzávalók:

  • 5 nagy szemű burgonya
  • 1 fej fokhagyma
  • ½ póréhagyma
  • 3 ág rozmaring
  • olívaolaj
  • só, bors



A burgonyát félig megfőzöm héjában sós vízben. Felkarikázom és egy hőálló tálba rétegezem. Megsózom és megszórom borssal, rozmaring levelekkel és durvára aprított fokhagymával és felkarikázott póréval betakarom. Majd megint egy réteg burgonya, rozmaring , fokhagyma és póré következik. Meglocsolom olívaolajjal és a tetejére paradicsom karikákat teszek. Beteszem a sütőbe és 200°C-on 40 percig sütöm.

Tálalásnál ízlésesen elrendezem őket, és egy pohár vörösbort kínálok hozzá, jó étvágyat.....

Nincsenek megjegyzések: