Az egész heti munka után jó érzés, hogy legalább hétvégén kényeztethetem a családomat. Most éppen csirke gyrost csináltam reggelire, (előző este bepácoltam a húst,) nem kell hozzá nagy bűvészkedés, csak összedobom a hozzávalókat és az isteni illatra mindenki kidugja a fejét az ágyból.Szeretem ha jól indul a reggel és mindenki elégedetten kezdheti a napot.
- Hozzávalók a pitához:
- 3 csésze liszt
- ½ csésze langyos tej
- 1 csésze langyos víz
- 2 ek olívaolaj
- 2 kk cukor
- 2 kk só
- 2,5 dkg élesztő
- a hús pácoláshoz:
- 1/2 csirkemell
- 1/2 doboz joghurt
- 2 gerezd fokhagyma
- kevés póréhagyma
- kevés petrezselyem
- olívaolaj, só, bors
Elkészítés:
A húst előző este bepácoltam, mert így sokkal finomabb lesz (de ez akár el is maradhat). A csirkemellet összevágtam kisebb csíkokra, a joghurtot elkevertem a zúzott fokhagymával a felaprított póréval és petrezselyemmel. Sóval és borssal ízesítem, majd alaposan megfürdettem a pácban a csíkokra vágott húst. Lefedtem és hűtőben érleltem reggelig.
A langyos tejben a cukorral felfuttatom az élesztőt. Egy
mély tálba a lisztet beleszitálom, hozzáadom a sót majd a közepébe öntöm a megkelt élesztőt. Összedolgozom a
vízzel és az olajjal. Belisztezem,
és letakarva meleg helyen 30 percig kelesztem. Közben elkészítem a húst és a salátát, amivel majd megtöltöm. Egy forró serpenyőbe zuttyintom a húst a páccal együttés megsütöm. Hozzáadom a csíkokra vágott jégsalátát, paradicsomot és a kígyóuborkát. Néhányszor megkeverem és már kész is.
A pitát nyolc egyenlő részre
osztom. Kerekre nyújtom és 4db –ot
sütőpapírral betakart lemezre helyezem. Előmelegített sütőben 200 C° –on
5 percig sütöm. Gyönyörűen megemelkedik a pita, és szép üreges lesz a
belseje.( maradék 4 db-ot lefagyasztom, jó lesz máskor.) Éles késsel zsebet vágok a megsült tészták tetején és megtöltöm a finomságokkal. Tálalok, mert már az asztal körül éhes hangokat hallok, még becsomagolom az alját fóliába, hogy ne csöpögjön és.........
hmmmm...........ez valóban isteni
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése