2012. október 23., kedd

Almatorta és almás rétes vanília sodóval



Azzal kísérleteztem, hogy kétféle süteményt csinálok ugyanazzal a töltelékkel. Az egyik egy rétes a másik egy omlós tészta lesz. A töltelék pedig pudingos fahéjas alma lesz mind a kettőben. Remélem sikerülni fog. Lássuk a hozzávalókat,
Az omlóstésztához:

  • 14 dkg liszt
  • 14 dkg cukor
  • 7 dkg hideg vaj
  • 1 ek hideg víz
  • 1 tojás sárgája
  • csipet só




Elkészítése:
A lisztet és a cukrot egy tálba teszem, csipetnyi sóval meghintem és a felkockázott jéghideg vajat beleszórom. Gyors mozdulatokkal elmorzsolom a vajat a liszttel és hozzáadom a tojás sárgát és a vizet. Összeállítom a tésztát, folpackba csomagolom és egy órára a hűtőbe teszem.
Összeállítom a tölteléket:
Hozzávalók:

  • 4 db alma
  • 20 dkg cukor
  • 1 ek fahéj
  • 3 cs főzős vaníliás pudingpor
  • 8 dl víz
  • 1 tk citromlé





Az almát meghámozom és lereszelem. Egy edényben megfőzöm  5 dl vízzel, cukorral, fahéjjal és  citromléval. Amikor már puha, akkor a pudingporokat egy tálba teszem és a maradék vízzel simára keverem. Hozzáöntöm az almához és gyors mozdulatokkal addig keverem a tűzön, amíg egy egységes állagú massza lesz. Ez pár perc. Hagyom kihűlni.


Előveszem a hűtőből a tésztát és félbevágom, majd kinyújtom az egyiket. Egy 18 cm átmérőjű kapcsos formát kivajazok és lisztezek, majd a tésztát elrendezem benne. Beletöltöm az almás massza felét. A tészta másik felét is kinyújtom és ráterítem a töltelék tetejére. Megszúrkálom villával és lekenem tojássárgával. Előmelegített sütőben 180°C-on 50 percig sütöm.

Az almás töltelék másik felét egy kinyújtott és fahéjjal megszórt leveles tésztába töltöm bele, feltekerem, és 180°C-on 40 percig sütöm. Meghintem porcukorral.

Vanília sodó

  • 0,5 l tej
  • 2 tojás sárgája
  • 5 gkg cukor
  • 1 vaníliarúd
  • 1 ek liszt




Tálaláskor szép szeleteket vágok a tortából és a rétesből, mellé sodót kínálok.
Mennyei....


Nincsenek megjegyzések: