Azzal kísérleteztem, hogy kétféle süteményt csinálok
ugyanazzal a töltelékkel. Az egyik egy rétes a másik egy omlós tészta lesz. A
töltelék pedig pudingos fahéjas alma lesz mind a kettőben. Remélem sikerülni
fog. Lássuk a hozzávalókat,
Az omlóstésztához:
- 14 dkg liszt
- 14 dkg cukor
- 7 dkg hideg vaj
- 1 ek hideg víz
- 1 tojás sárgája
- csipet só
Elkészítése:
A lisztet és a cukrot egy tálba teszem, csipetnyi sóval
meghintem és a felkockázott jéghideg vajat beleszórom. Gyors mozdulatokkal
elmorzsolom a vajat a liszttel és hozzáadom a tojás sárgát és a vizet.
Összeállítom a tésztát, folpackba csomagolom és egy órára a hűtőbe teszem.
Összeállítom a tölteléket:
Hozzávalók:
- 4 db alma
- 20 dkg cukor
- 1 ek fahéj
- 3 cs főzős vaníliás pudingpor
- 8 dl víz
- 1 tk citromlé
Az almát meghámozom és lereszelem. Egy edényben megfőzöm 5 dl vízzel, cukorral, fahéjjal és citromléval. Amikor már puha, akkor a pudingporokat
egy tálba teszem és a maradék vízzel simára keverem. Hozzáöntöm az almához és
gyors mozdulatokkal addig keverem a tűzön, amíg egy egységes állagú massza
lesz. Ez pár perc. Hagyom kihűlni.
Előveszem a hűtőből a tésztát és félbevágom, majd kinyújtom az egyiket. Egy 18 cm átmérőjű kapcsos formát kivajazok és lisztezek, majd a tésztát elrendezem
benne. Beletöltöm az almás massza felét. A tészta másik felét is kinyújtom és
ráterítem a töltelék tetejére. Megszúrkálom villával és lekenem tojássárgával.
Előmelegített sütőben 180°C-on 50 percig sütöm.
Az almás töltelék másik felét egy kinyújtott és fahéjjal megszórt leveles
tésztába töltöm bele, feltekerem, és 180°C-on 40 percig sütöm. Meghintem
porcukorral.
- 0,5 l tej
- 2 tojás sárgája
- 5 gkg cukor
- 1 vaníliarúd
- 1 ek liszt
Tálaláskor szép szeleteket vágok a tortából és a rétesből, mellé sodót kínálok.
Mennyei....
Mennyei....
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése