2015. május 24., vasárnap

Zöld teás chiffon-torta

A levezetés egy isteni ebéd után természetesen csak is egy fantasztikus desszert lehet. Ma egy különleges süteményt alkottam, ami nem csak látványában, de ízében is egyedi. A japán zöld tea porral a matchatávall fűszereztem, amit szintén az ázsiai boltban lehet beszerezni. Ezt a süteményt érdemes elkészíteni egy nappal azelőtt, hogy szeretnénk felszolgálni, mert mindenképpen jót tesz neki a hűtőben való pihenés. Mascarpone krémmel és gyümölccsel díszítettem, de ez tulajdonképpen mindenkinek az ízlésére van bízva, ki milyen gyümölcsöt szeret. Málnával is nagyon finom.

Hozzávalók:

  • 50 gr liszt 
  • (én mandulalisztet használtam)
  • 30 gr étkezési keményítő
  • 1 tk sütőpor
  • 6 tk matcha teapor
  • 80 gr porcukor
  • 2 db tojás
  • 60 ml olaj
  • reszelt citromhéj, citromlé
  • 250 gr mascarpone
  • 2 ek víz 
  • 4 ek kristálycukor
  • liszt és vaj a formához
  • eper, tejszínhab


Elkészítés:

Kivajazunk és kilisztezünk egy 18 cm átmérőjű tortaformát. Egy tálban összeszitáljuk a lisztet, a keményítőt, a sütőport és 4 tk zöld tea-port. Szétválasztjuk a tojássárgáját a fehérjétől. A tojássárgáját tegyük egy edénybe, amit vízfürdőhöz lehet használni. Hozzáadjuk a porcukrot, az olajat és tíz perc alatt vízfürdő fölött habosra keverjük.Ha kicsit kihűlt, beletesszük a fél citrom reszelt héjat és a citromlevet. Kis sóval és egy evökanál porcukorral felverjük a tojásfehérjét. Ennek az egyharmadát belekeverjük a tojásos masszába, hozzádolgozzuk a lisztes keveréket, majd jöhet a maradék tojásfehérje. Bele töltjük a  tortaformába és 165 fokon 35 percig sütjük.


Közben elkészítjük a két krémet. A 4 ek cukrot és 2 ek vizet összeolvasztunk. Beletesszük a mascarpone felét és olvadásig melegítjük. Kis citromlevet adunk hozzá ízlés szerint. Levesszük a tűzről, és addig hűtjük, amíg egy kenhető, de nem folyékony krémet kapunk. Tehetjük fagyasztóba is egy kis időre. A mascarpone másik feléhez hozzákeverünk 2 ek Matcha-port és csak annyi cukrot, amitől épp csak kicsit édesnek érezzük. Ebben a krémben inkább a zöld teának kell hangsúlyosnak lennie. A kihűlt  tésztát kettévágjuk. Az alsó lapra max. fél centi vastagon  rákenjük a fehér krémet. A maradékot a díszítéshez fogjuk felhasználni. Rátesszük a tészta másik felét és a tetejére kenjük a zöld krémet.  Végül díszítjük a maradék fehér  krémmel és gyümölcsökkel. Tálaláskor tejszínhabot kínálunk hozzá.
Mennyi örömök....

Nincsenek megjegyzések: