A mai ebéd főszereplője a házi füstölésű kacsamell volt, ami isteni aromákkal teli lett a füsttől és a fűszerektől. A mellékszereplőket is meg kell említenem, mert nagyon finom apró szemű parázsburgonyát és csodás sárga bébi cukkinit kaptam hozzá a csarnokban. Így már teljes az összhang, jöhet a recept.
Hozzávalók:
- 1 szép kacsamell filé (az enyém 1 kg)
- 2 tk szezámolaj
- tengeri só, bors
- 1 marék rizs
- 1 marék tealevél ( oolong)
- 3 ek barnacukor
- csillagánizs, fahéjrúd
- 1 kg parázsburgonya
- 3 db sárga bébi cukkini
- petrezselyem, olívaolaj
- lime leve
Elkészítés:
A kacsamellett egy nappal a füstölés előtt be kell pácolni. A bőrét óvatosan beírdaltam úgy, hogy a húst ne sértsem meg a késsel. Sóval és borssal dörzsöltem be és egy kevés
szezámolajat csepegtettem rá, de ízlés szerint bármivel lehet pácolni. Egy éjszakára a hűtőbe tettem pihenni. Ma reggel elővettem és előkészítettem a füstöléshez. Egy serpenyőben pirosra sütöttem szezámolajon a bőrös felét nagyjából 10 perc alatt. Majd megfordítottam és még 5 percig sütöttem a húsos felületet. Alufóliába csomagolva eltettem pihenni a füstölésig. A burgonyát megmostam és egy serpenyőben olívaolajat hevítettem. Időközönként a serpenyőt rázogatva minden oldalát megpirítottam az apró krumpli szemeknek. A végén vágott petrezselyemmel és sóval hintettem meg. A cukkini végeit levágtam és az egyiket felkarikáztam a másikat hosszában hasábokra vágtam a harmadikat pedig zöldség hámozóval vékonyan felszeltem. Az utóbbit picit megsóztam pár csepp lime levet csepegtettem rá, majd betettem a hűtőbe. A karikázott cukkinit sóval és borssal megpároltam és vágott petrezselyemmel megszórtam a hasábokra vágott zöldséget pedig megsütöttem a kacsamell zsírjában.
Egy a wokot 2 rétegben ki kell bélelni alufóliával úgy, hogy bőven kilógjon a
fólia. Ugyanezt kell tenni a wok fedőjének belső részével is. A bélelt
wokba kerül a füstöt adó keverék: rizs és teafű 1:1 arányú keveréke,
barnacukor a csillagánizs és a fahéj rudacskák.Ezt magas lángon addig kell hevíteni, amíg
füstölni kezd. Ekkor mehet rá a rácsra helyezett hús - bőrös oldalával
felfelé, és a bélelt fedő. A fedőről és a wokból kilógó fóliát össze kell zárni, a lángot
egészen alacsonyra venni és már füstölődik is a hús. 8 perc elég is
neki, ezt követen elzárom a lángot, leveszem a wokot a tűzhelyről és
további 8 percig hagyom állni a húst a füstben. Ezután megfordítom a húst a rácson és megismétlem a folyamatot. Isteni rozéra sült kacsa, füstös aromákkal teljesen megbolondít.......
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése