A rozmaring illata és íze olyannyira csábító, hogy kevesen tudnak ellenállni neki. Főleg a mediterrán konyhára; azon belül a francia és olasz ételekre jellemző. Használható mártások, vadhúsok, pácok, szárnyas sültek, zsíros húsételek, gombás- és halételek fűszerezésére, valamint különleges növényi ecetek készítésére, továbbá pácok, szószok, bárány-, és birkahúsból készített ételek, vadhúsok ízesítésére, illatosítására. A hagymához és a burgonyához is nagyon jól illik, ma ebédre e kettő lesz terítéken.
Töltött hagymához
- 6 db nagyfejű vöröshagyma
- 6 ág rozmaring
- 6 szelet bacon
- 3 szelet füstölt tarja
- 5 dkg feta
- ½ tömlő natúr krémsajt
- 5 dkg szeletelt gomba
- kakukkfű, só, bors, olaj
- ½ kg burgonya
- 10 dkg szeletelt gomba
- 3 szelet bacon
- a tölteni való hagyma belseje
- kakukkfű, olaj, só, bors
- olaj
Elkészítés:
A hagymát megtisztítom és bő sós vízben félig megfőzöm. Amikor kihűlt óvatosan kiszedem a belsejét, és félreteszem a tepsis burgonyához a kétharmadát. A maradékot felaprítom és összekeverem a gombával a a felkockázott tarjával és a krémsajttal. Sóval, borssal és kakukkfűvel ízesítem, majd visszatöltöm a hagyma üregébe. A tetejét fetával zárom le, és körbetekerem baconnal, amit egy rozmaring ággal erősítek a hagymához. Tepsibe helyezem őket, olajjal meglocsolom és felöntöm annyi vízzel, hogy a hagymák derekáig érjen. Előmelegített sütőben 200C °-on arany barnára sütöm.(35-40 perc) Közben a burgonyát félig megfőzöm a hagyma főzővizében. Meghámozom és egy sütőtál aljára rendezem félbevágva őket. Megszórom sóval és borssal, majd a gombát az összeaprított hagymabelsőket és a bacont ráhalmozom. Ízesítem kakukkfűvel és rozmaring levelekkel. Előmelegített sütőben 200C °-on ezt is arany barnára sütöm.(35-40 perc) Kapros uborkasalátával kínálom, friss barna, vagy rozsos kenyeret is adok hozzá. Jó étvágyat, nekem már megvan…….
mert enni jó!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése