2011. július 31., vasárnap

Szilvás süti, mascarpone krémmel

Érdekes, hogy a szilvát, mint gyümölcsöt nem szeretem, meg sem eszem.De ha arról van szó, hogy soroljam fel a kedvenc sütijeimet, biztosan benne lenne az első tízben ez a desszert, amit most fogok megosztani veletek.
Ezt a sütit a véletlenek sorozata alkotta meg a fejemben és az benne a csodálatos, hogy elsőre vad párosításnak tűnnek az összetevők, de ha megkóstoljuk….... Szóval a szilva és a fahéj számomra elválaszthatatlanok. Ehhez ha hozzáképzelünk egy nagy kanál mascarpone habot, akkor az maga a mennyország. Ezt be is tudom bizonyítani…..

Hozzávalók:
  • 1 db joghurt
  • 1 joghurtos pohár kristálycukor
  • 2 joghurtos pohár liszt
  • ½ joghurtos pohár olaj
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 1 cs sütőpor
  • 2 tk fahéj
  • ½ kg magozott szilva
  • 2 ek fahéj
  • 4 ek kristálycukor
  • 125gr mascarpone
  • 1 tojás sárgája
  • 2 ek vaníliás porcukor
  • 150 ml tej + habpor

Elkészítés:
A szilvákat félbevágom és kimagozom. Egy tálba teszem és meghintem a fahéjjal és a cukorral, majd állni hagyom, hogy levet eresszen. Összeállítom a habot. A mascarponét elkeverem a cukorral és a tojással, majd a tejből és a habporból elkészítem a tejszínhabot és a felét óvatosan elkeverem a krémben. Hűtőbe teszem, mert hidegen kell a forró szilvás süti tetejére halmozni. Most jön a piskóta, a hozzávalókat egy tálba teszem. A joghurtot összekeverem a cukorral, a fahéjjal, a vaníliás cukorral, a liszttel és olajjal. Kiolajozott és lisztezett tepsibe öntöm. A szilvákat a tetejére pakolom és az isteni levével meglocsolom. Betolom az előmelegített sütőbe és 180C °-on kb.40 percig sütöm. Amikor elkészül, csodásan bugyog a tetején a besüppedt szilvák körül az álom finom fahéjas lé. Tálra teszem és a hideg krémet a rázuttyantom, majd tejszínhabbal és mentával díszítem.

Nem tudom mihez hasonlítani az érzést, amikor elfogyasztom, talán egyfajta elégedettség, hogy ismét zseniálisat alkottam,……….

Nincsenek megjegyzések: