2011. szeptember 25., vasárnap

Sült pecsenyekacsa


Ritkán sütök egészben kacsát, mert mindig az a vége, hogy elrontom a gyomromat a torkosságom miatt. Persze most is ez történt, de egy évben egyszer megéri a szenvedést ez a királyi sült. Rengeteg fűszernövényt és fokhagymát használok hozzá. Lassú tűzön 4-5 órát sütöm fóliával jól betakargatva, így lesz a húsa ilyen omlós a bőre pedig ropogós. Fokhagymás kakukkfüves tepsiben sült burgonyával, friss házi kenyérrel és kovászos uborkával tálalom.

Hozzávalók:
  • 1 szép pecsenye kacsa
  • 1 csokor kakukkfű, rozmaring
  • 1 csokor koriander, petrezselyem
  • 1 fej fokhagyma, 2 fej vöröshagyma
  • 2 ek vaj , olaj
  • 1 db paprika, paradicsom
  • tengeri só, frissen őrölt bors
  • 5-6 szem burgonya
  • 200 ml fehérbor, alaplé
Elkészítés:
A kacsát kívül és belül is bedörzsölöm sóval és borssal. A bőrét kissé fellazítom és betömködöm alá 2-3 gerezd zúzott fokhagyma, néhány ág rozmaring levelének és két kanál jó minőségű vajnak elegylét (fűszervaj). A többi fokhagymát, a gerezdekre vágott vöröshagymát és a fűszernövényeket pedig a hasába dugdosom. Sütőtálba fektetem és köré pakolom a paprikát, paradicsomot, meglocsolom olajjal és felöntöm a fehérborral és még 300 ml alapléval. Előmelegített sütőben előszőr 200 C °-on jó 30percig sütöm, majd visszaveszem a hőfokot 180 C °-ra és kb 4 órát sütöm befedve alufóliával. Óránként meglocsolgatom saját zsírjával. Ha elkészült, akkor jöhet a köret. A burgonyát félig megfőzöm héjában, majd megpucolom és félbe vágom őket. Tepsibe helyezem és megszórom kakukkfűvel jó sok fokhagyma gerezdet dobok rá és meglocsolom a kacsa zsírjával. Nagyjából fél órára a sütőbe tolom a kacsa helyére. Tálaláskor friss kenyeret és kovi-ubit adok mellé.
Ez annyira jólesett, hogy meg sem tudok mozdulni…..

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Hmm...Hmmm...