Magam sem tudom, hogy miért, de nagyon ritkán szoktam
bablevest főzni, és mégis amikor tegnap azon gondolkodtam, hogy mi legyen a mai
ebéd, akkor ez az íz ugrott be elsőre, csak egy picit trendibb fűszerezéssel.
Így aztán megvettem a hozzávalókat és ma el is készítettem a felújított
bablevest.
Hozzávalók:
- 1 db fehérbab konzerv
- 3 db sárgarépa
- 2 db paszternák
- 1 db fehérrépa
- 1 csokor petrezselyem
- 1 csokor zeller levél
- 2 szál tárkony
- 2 szál csombor
- 2 ág kakukkfű
- 2 db babérlevél
- ½ paprika
- ½ paradicsom
- 2 gerezd fokhagyma
- ½ vöröshagyma
- 2 teáskanál pirospaprika
- 1 db sűrített paradicsom
- 2 szelet serránó sonka
- (bármilyen füstölt sonka megfelel, nekem ez volt itthon)
- só, bors, olaj, liszt
- csipetkéhez 1 db tojás és liszt
Elkészítés:
A hagymát apróra vágom és olajon megfonnyasztom. Rádobom a
felaprított sonkát, paprikát és paradicsomot. 2-3 perc múlva a felkarikázott
zöldségeket, a fokhagymát és a zellerlevelet is beleteszem és tovább párolom.
Belemorzsolom a kakukkfüvet, a tárkonylevelet, a csombort és a felaprított
petrezselyemmel megszórom. Majd kb. 10 perc után belekanalazom a sűrített paradicsomot,
meghintem egy kanál liszttel és a pirospaprikával. Felöntöm nagyjából két liter
vízzel, megvárom, amíg felforr, és ízesítem sóval és borssal és a babérlevelet
is ekkor teszem bele. Lassú tűzön puhára főzöm a zöldségeket. Ha elkészül,
beleteszem a lecsepegtetett fehérbabot és megvárom, amíg újra felforr. Kb 10
percig hagyom még rotyogni, majd elkészítem a csipetkét és bele tépkedem a
levesbe. Még pár perc és a csipetke is megfő.
Tálalok, és élvezem az ízeket......
mert enni jó!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése